Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Santa Maria della Salute

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Santa Maria della Salute taj Čet 04 Avg 2016, 22:27

Victoria

Victoria
Administrator
Administrator
Ovih dana počinje snimanje biografske serije Santa Maria della Salute, o jednom od najvećih srpskih pesnika Lazi Kostiću. U izvršnoj produkciji "Vision Team-a", produkciji RTS-a i u režiji Zdravka Šotre biće snimljeno 11 epizoda a emitovanje je planirano 2017. godine.

[You must be registered and logged in to see this image.]
Vojin Ćetković i Tamara Aleksić
Laza Kostić, vatreni miletićevac, nacionalni borac za oslobođenje Vojvodine i njeno ujedinjenje sa Srbijom, poslanik u Peštanskom parlamentu, jedan od učesnika osnivačke skupštine Matice Srpske u Novom Sadu, nakon preseljenja iz Pešte 1864. godine, prvi prevodilac Šekspira kod nas, esejista i pesnik najljubavnije ljubavne pesme u srpskoj poeziji (poema Santa Maria della Salute) zaslužuje seriju ovog formata i veličine, ne samo po pisanom delu koje je ostavio svom potomstvu već i zbog životnog usuda koji ga je snašao. Poznata platonska veza sa mlađom ženom, Lenkom Dunđerski, kćerkom njegovog kuma i dobrotvora, veletrgovca Lazara Dunđerskog, koja se tragično završila, sa stanovišta najšireg televizijskog gledališta je prava poslastica čiji melodramski sadržaj će svakako probuditi veliki interes publike.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Vojin Ćetković, Tamara Aleksić, Zdravko Šotra i Dragan Đurković
Serija Santa Maria della Salute afirmiše najviše nacionalne, kulturne i društvene vrednosti. Po svom dometu i značaju ova serija bi trebala da stane uz bok sa serijama kakve su one o Vuku Karadžiću i Svetozaru Markoviću.
Pesnik najljubavnije ljubavne pesme u srpskoj književnosti, poeme Santa Maria della Salute, platio je skupo cenu svoje slobode i gordosti. Ljubav Lenke Dunđerski i Laze Kostića, ta neostvarena i tragična ljubav obeležiće život ovog velikana skoro isto koliko i njegovo besmrtno poetsko i dramsko delo.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Vojin Ćetković, Tamara Aleksić, Zdravko Šotra, Dragan Đurković, Dragan Bujošević, Nebojša Bradić i Miloš M. Radović
Ova okasnela, nemoguća ljubav, započela kada je on već prešao pedesetu a ona tek uzela dvadesetu, najuzbudljiviji je deo scenarija a poema Santa Maria della salute, nastala u poslednjoj deceniji pesnikova života, poetski je izraz ove tragične ljubavi, vapaj i žal za njom. Galerija istorijskih ličnosti iz kulturnog, političkog i državnog života Srbije, Crne Gore i Vojvodine, još više doprinosi uverljivosti ove uzbudljive priče.
Uloge Laze Kostića i Lenke Dunđerski poverene su Vojinu Ćetkoviću i Tamari Aleksić. Pored njih, u glumačkoj podeli, koja broji više od pedeset glumaca svih generacija, nalaze se i Nebojša Dugalić, Nela Mihailović, Aleksandar Berček, Svetlana Bojković, Dejan Lutkić, Sloboda Mićalović, Nataša Ninković, Milica Gruičić, Maja Šipovac i mnogo drugi.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Vojin Ćetković, Dejan Lutkić i Zdravko Šotra
Reditelj i scenarista Zdravko Šotra, potpisuje nekoliko najgledanijih serija svih vremena na RTS-u, kao što su Više od igre, Ranjeni orao, Greh njene majke, Braća po materi.[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]

2 Re: Santa Maria della Salute taj Uto 30 Avg 2016, 02:33

Azor Ahai

Azor Ahai
Administrator
Administrator
Snimanje serije "Santa Maria della Salute" u Sremskim Karlovcima

U režiji Zdravka Šotre i produkciji RTS-a, snimanje biografske serije "Santa Maria della Salute", o jednom od najvećih srpskih pesnika, Lazi Kostiću, nastavljeno je u Sremskim Karlovcima. Serija će doneti uzbudljivu sliku Vojvodine i Srbije druge polovine 19. i početka 20. veka.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Kroz 11 epizoda, koje na male ekrane stižu 2017. godine, gledaoci će se upoznati sa životom čuvenog srpskog pesnika i uveriti se u neostvarenu, tragičnu ljubav Lenke Dunđerski i Laze Kostića, iz koje je nastala Santa Maria della Salute, poema iz poslednje decenije pesnikovog života.

[You must be registered and logged in to see this link.]

Reditelj Zdravko Šotra je pojedinosti pesnikovog života istraživao tri godine.

„Laza Kostić je po mnogo čemu svestrana ličnost, pisao je poeziju, bavio se politikom, robovao je braneći interese svog naroda, ali ipak je izvrstan pesnik iznad svega. On je postao poslanik, ali je ubrzo video da u svojoj duši nije političar, već da to radi iz želje da pomogne svom narodu. I da je jedino napisao pesmu Santa Maria della Salute bio bi veliki pesnik, jer se ona svrstava u svetsku poeziju“, istakao je Šotra na setu u Sremskim Karlovcima za Internet portal RTS-a.

Galerija istorijskih ličnosti iz kulturnog, političkog i državnog života Srbije, Crne Gore i Vojvodine doprineće uverljivosti uzbudljive priče, čije glavne likove tumače Vojin Ćetković i Tamara Aleksić.
[You must be registered and logged in to see this image.]
„Mislim da će ovo biti serija koju će biti zadovoljstvo gledati, mislim da premalo učimo u školi i o Lazi Kostiću i o njegovom odnosu sa Lenkom Dunđerski. Pre početka snimanja reditelj Zdravko Šotra je spremio obaveznu literaturu za set, mada u samom scenariju već ima dovoljno detalja i toliko je sve živopisno opisano da već dočarava sliku tog vremena“, smatra glumica Tamara Aleksić.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Vojin Ćetković otkriva koje su mu omiljene Kostićeve pesme: „Najinteresantnije su mi pesme Santa Maria della Salute i Međ javom i med snom – to su, po mom mišljenju, dve najlepše pesme napisane na našem jeziku. Izuzetno poštovanje imam prema Lazi Kostiću i njegovoj poeziji“.

U glumačkoj podeli, koja broji više od pedeset glumaca svih generacija, našli su se i Dejan Lutkić, Nebojša Dugalić, Nela Mihailović, Aleksandar Berček, Svetlana Bojković, Sloboda Mićalović, Nataša Ninković, Milica Gruičić, Maja Šipovac...
[You must be registered and logged in to see this image.]

Glumac Dejan Lutkić smatra da će energija Zdravka Šotre obeležiti snimanje serije.

„Šotra ima kompletnu seriju izmontiranu u glavi. Radi se naporno, radi se brzo, ali pre svega kvalitetno. U seriji igram doktora Simonovića i njegovog rođenog brata. Prvi put u životu igram braću blizance, tako da mi je to svojevrsni izazov“, naglasio je Lutkić.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Izvor: rts.rs[You must be registered and logged in to see this image.]

3 Re: Santa Maria della Salute taj Pon 31 Okt 2016, 23:39

Victoria

Victoria
Administrator
Administrator
U režiji Zdravka Šotre i produkciji RTS-a, u Sremskim Karlovcima nastavljeno je snimanje biografske serije "Santa Maria della Salute", o jednom od najvećih srpskih pesnika Lazi Kostiću
[You must be registered and logged in to see this image.]
Duh romantičarskog doba obeležio je život i delo Laze Kostića: pisao je veličanstvenu poeziju, bio jedan od vodećih intelektualaca svog vremena, politički aktivan i proganjan, a neostvarena, tragična ljubav sa Lenkom Dunđerski dokazuje da život piše drame koje su nekad uzbudljivije od samih književnih dela. Prema naslovu najlepše ljubavne pesme srpske poezije, nakon tri godine rada na scenariju, Zdravko Šotra je započeo snimanje serije koja će u 11 epiozoda dočarati epohu i burni život Laze Kostića.

"On je postao poslanik, ali je video da u svojoj duši nije političar nego da to radi samo iz dobre želje da ovom narodu koji je bio u ropstvu u Vojvodini pomogne u nacionalnoj borbi za oslobođenje... Samo da je napisao pesmu Santa Maria della Salute bio bi veliki pesnik, jer ta pesma, po svojoj dubini, može da se svrsta u svetsku poeziju'', kaže Šotra.

U toku jednog snimajućeg dana, Vojin Ćetković glumio je Lazu Kostića na samrtnoj postelji, da bi se nakon manje od sata pojavio u sceni kao mladi razbarušeni pesnik.

Popularni glumac kaže da je Laza Kostić bio atleta, učesnik Berlinskog kongresa, da je učestvovao u sastavljanju vlade, bio čak u ugarskom poslanstvu ispred vojvođanskih Srba, ali da u seriji nije akcenat na tom delu njegovog života, nego na melodrami, neostvarenoj ljubavi Lenke Dunđerski i Laze Kostića.

Za ulogu Lenke Dunđerski, Tamara Aleksić se pripremala čitajući, između ostalog i Lenkine potresne dnevničke zapise od dana kada je upoznala Lazu Kostića, do pred preranu smrt. "Nažalost našli smo samo delove, ali već pred početak snimanja Šotra je pripremio obaveznu literaturu za set, mada već u samom scenariju ima toliko detalja i toliko je živopisno da već dočarava sliku tog vremena, tih ljudi...''

Snimanje se nastavlja u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Beogradu,  zatim na Cetinju, u Boki Kotorskoj i naravno u Veneciji pred velelepnom crkvom čiji je naziv u prevodu "Gospa od zdravlja"[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]

4 Re: Santa Maria della Salute taj Sub 18 Mar 2017, 15:00

Victoria

Victoria
Administrator
Administrator
[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu